Skocz do zawartości
  • Witamy na danloona.nl!

Witamy na danloona.nl, podobnie jak większość społeczności internetowych, musisz się zarejestrować, aby przeglądać lub publikować posty w naszej społeczności, ale nie martw się, jest to prosty i darmowy proces, który wymaga minimalnych informacji do rejestracji. Bądź częścią danloona.nl rejestrując się lub tworząc konto.

• Zakładaj nowe tematy i odpowiadaj na inne
    • Subskrybuj tematy i fora, aby otrzymywać aktualizacje e-mail
    • Uzyskaj własną stronę profilową i nawiązuj nowe znajomości
    • Wysyłaj osobiste wiadomości do innych użytkowników.

Danloona

Czy zwracacie uwagę na skład produktów spożywczych?

Rekomendowane odpowiedzi

Danloona

Jakiś czas temu natknąłem się na kilka postów i osób na Facebooku, skupiających się na sprawdzaniu składu żywności w marketach, i naszło mnie takie pytanie, jak często zwracasz uwagę na skład produktów, które jesz, lub kupujesz. 

Czy czujesz jakiś dyskomfort ze spożywania tychże potencjalne nie zdrowych produktów?

Chciałbym poznać wasze zdanie, na ten temat, i ewentualnie po prosić o porady na co uważać.

• Dobra robota 1

Główny  | macOS Sequoia 15.6.1 | Mac Studio 2023 | Apple M2 Max  32GB RAM  | 1TB Apple Fabric |

Mobilka | macOS Sequoia 15.6.1 | MacBook Pro 14" 2023 | Apple M2 Pro  | 16GB RAM |  1TB Apple Fabric |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kefru

Szczerze przyznam, że weryfikuję skład produktów wybiórczo. Unikam raczej produktów, które mają długi skład oraz jeśli w składzie jest wiele nazw składników, których nie znam :P lub nie powinny tam się znaleźć.

Dla przykładu, jeśli sok jest marchwiowy, to raczej zrezygnuje z niego jeśli w składzie jest 70% marchwi, a reszta to jakieś wzmacniacze smaku, barwniki, masa konserwantów, czy cukier i jego substytuty.

Edit:

Czy czuje dyskomfort? Raczej nie, ale mam przeświadczenie, żeby lepiej nie spożywać tego za często. Jak wiadomo, wszystko z umiarem :)

Edytowane przez kefru
Rozszerzenie wypowiedzi
  • Dobra robota 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Danloona
Godzinę temu, kefru napisał:

Czy czuje dyskomfort? Raczej nie, ale mam przeświadczenie, żeby lepiej nie spożywać tego za często. Jak wiadomo, wszystko z umiarem :)

A no to jest chyba to, choć mnie najbardziej odstręczają produkty z nikłą zawartością mięsa. 

Cukier... z tym jest wiele legend, ja nie mogę konsumować substytutów cukru, Acesulfam K i tym podobne.

Główny  | macOS Sequoia 15.6.1 | Mac Studio 2023 | Apple M2 Max  32GB RAM  | 1TB Apple Fabric |

Mobilka | macOS Sequoia 15.6.1 | MacBook Pro 14" 2023 | Apple M2 Pro  | 16GB RAM |  1TB Apple Fabric |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kefru
6 godzin temu, Danloona napisał:

Cukier... z tym jest wiele legend, ja nie mogę konsumować substytutów cukru, Acesulfam K i tym podobne.

Zamienniki cukrów również nie są dla mnie. Choćby Coca Cola Zero, która słodzona jest aspartamem źle mi działa na szkliwo. Mam zawsze po wypiciu dyskomfort w postaci uczucia ścierania się zębów.

Tam gdzie jest to możliwe wybieram standardowy cukier.

• Dobra robota 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Danloona
W dniu 23.07.2025 o 19:54, kefru napisał:

Zamienniki cukrów również nie są dla mnie. Choćby Coca Cola Zero, która słodzona jest aspartamem źle mi działa na szkliwo. Mam zawsze po wypiciu dyskomfort w postaci uczucia ścierania się zębów.

A to dość ciekawe, nie spodziewałbym się takiej reakcji, pomijam fakt, że ja cały czas mam coś ze szkliwem.

Zastanawiam się jakie mogą być jeszcze inne ciekawe czynniki związanie z cukrami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi