Apple watche i inne smart zegarki

• Ja jakoś próbowałem wiele razy bawić się ze smartwatchami, i szczerze mówiąc dalej postrzegam je jako gadżet, bo co by nie mówić dla mnie nadal są gadżetami. Przyciągającym elementem dla mnie w smartwatchu była opcja rozmów przez niego i duplikacji powiadomień.

Spróbowałem teraz raz kupić sobie Apple Watch Ultra 2, czy jest wart swojej ceny? Ciężko powiedzieć, czy jestem z niego zadowolony? jestem, myślę, że to kwestia indywidualna dla każdego wg. potrzeby. Sportowiec ze mnie żaden, więc większość funkcji sportowych była mi zbędna, natomiast spodobała mi się opcja monitorowania snu i bezdechu sennego, bardzo przydatne mi się to wydaje.

Fajne jest też monitorowanie pulsu na bieżąco, w przypadku Ultra, ilość pasków do wyboru przynajmniej tych oficjalnych nie jest zbyt zadowalająca.

Kiedyś miałem jeszcze sporo chińskich tanich smartwatchy, też śmieszne zabawki to były, mowa o tych za 100-200 zł z pewnego mandaryńskiego portalu. ;)
    • Dla mnie jedne z ważniejszych funkcji, które zachęciły mnie do zakupu Apple Watch 10 to możliwość płacenia, powiadomienia z telefonu oraz rozmów telefonicznych.

• Opcja płacenia przydaje się w sytuacjach kiedy jednocześnie rozmawiam przez telefon i muszę zapłacić, ale w większości przypadków znacznie łatwiej mi jest sięgnąć po telefon, ze względu na odległość do terminala np. przy kasach samoobsługowych w marketach. W dodatku w okresie zimowym, kiedy noszę kurtki i bluzy z długimi rękawami i tak telefon znacznie lepiej się tu sprawdza.
      • Rozmowy telefoniczne są wygodne przez zegarek głównie w domu, kiedy mam zajęte ręce i chodzę po mieszkaniu, a założenie słuchawek mija się z celem, kiedy rozmowa ma trwać np. kilka minut.
      • W obecnym stanie watchOS powiadomienia są raczej bezużyteczne. Fajnie, że mogę je sobie podejrzeć w zegarku, ale interakcja z nimi jest ograniczona. Nie mogę choćby potwierdzić logowania do banku, czy podejrzeć kodów 2FA do wprowadzenia. Nie jest to zarzut do samego zegarka, bo to kwestia braku implementacji w zewnętrznych aplikacjach, choć same aplikacje Apple też nie są specjalnie w tej kwestii rozbudowane.
      Czy kupił bym ponownie Apple Watch'a? Powyższe funkcje nie są dla mnie obligatoryjne, więc gdybym miał się decydować w przyszłości na zmianę zegarka, wybrałbym coś od konkurencji. Cena jest po prostu nieadekwatna do moich potrzeb.