Czy zwracacie uwagę na skład produktów spożywczych?

• Jakiś czas temu natknąłem się na kilka postów i osób na Facebooku, skupiających się na sprawdzaniu składu żywności w marketach, i naszło mnie takie pytanie, jak często zwracasz uwagę na skład produktów, które jesz, lub kupujesz. 

Czy czujesz jakiś dyskomfort ze spożywania tychże potencjalne nie zdrowych produktów?

Chciałbym poznać wasze zdanie, na ten temat, i ewentualnie po prosić o porady na co uważać.
    • Szczerze przyznam, że weryfikuję skład produktów wybiórczo. Unikam raczej produktów, które mają długi skład oraz jeśli w składzie jest wiele nazw składników, których nie znam /emoticons/tongue@2x.png 2x" title=":P" width="20" /> lub nie powinny tam się znaleźć.

Dla przykładu, jeśli sok jest marchwiowy, to raczej zrezygnuje z niego jeśli w składzie jest 70% marchwi, a reszta to jakieś wzmacniacze smaku, barwniki, masa konserwantów, czy cukier i jego substytuty.

Edit:

Czy czuje dyskomfort? Raczej nie, ale mam przeświadczenie, żeby lepiej nie spożywać tego za często. Jak wiadomo, wszystko z umiarem /emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20" />
    • Godzinę temu, kefru napisał: Czy czuje dyskomfort? Raczej nie, ale mam przeświadczenie, żeby lepiej nie spożywać tego za często. Jak wiadomo, wszystko z umiarem /emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20" />

A no to jest chyba to, choć mnie najbardziej odstręczają produkty z nikłą zawartością mięsa. 

Cukier... z tym jest wiele legend, ja nie mogę konsumować substytutów cukru, Acesulfam K i tym podobne.
    • 6 godzin temu, Danloona napisał: Cukier... z tym jest wiele legend, ja nie mogę konsumować substytutów cukru, Acesulfam K i tym podobne.

Zamienniki cukrów również nie są dla mnie. Choćby Coca Cola Zero, która słodzona jest aspartamem źle mi działa na szkliwo. Mam zawsze po wypiciu dyskomfort w postaci uczucia ścierania się zębów.

Tam gdzie jest to możliwe wybieram standardowy cukier.
    • W dniu 23.07.2025 o 19:54, kefru napisał: Zamienniki cukrów również nie są dla mnie. Choćby Coca Cola Zero, która słodzona jest aspartamem źle mi działa na szkliwo. Mam zawsze po wypiciu dyskomfort w postaci uczucia ścierania się zębów.

A to dość ciekawe, nie spodziewałbym się takiej reakcji, pomijam fakt, że ja cały czas mam coś ze szkliwem.

Zastanawiam się jakie mogą być jeszcze inne ciekawe czynniki związanie z cukrami.