Czy zwracacie uwagę na skład produktów spożywczych?

Nasza strona używa cookies, kontynuując przeglądanie zgadzasz się z polityką cookies.

• Jakiś czas temu natknąłem się na kilka postów i osób na Facebooku, skupiających się na sprawdzaniu składu żywności w marketach, i naszło mnie takie pytanie, jak często zwracasz uwagę na skład produktów, które jesz, lub kupujesz. 

Czy czujesz jakiś dyskomfort ze spożywania tychże potencjalne nie zdrowych produktów?

Chciałbym poznać wasze zdanie, na ten temat, i ewentualnie po prosić o porady na co uważać.
      Sprzęty których używam:
      Główny | macOS Tahoe 26.3.1 | Mac Studio 2023 | Apple M2 Max | 32GB RAM | 1TB Apple Fabric |
      Mobilka | macOS Tahoe 26.3.1 | MacBook Pro 14" 2023 | Apple M2 Pro | 16GB RAM | 1TB Apple Fabric |
    • Szczerze przyznam, że weryfikuję skład produktów wybiórczo. Unikam raczej produktów, które mają długi skład oraz jeśli w składzie jest wiele nazw składników, których nie znam :P lub nie powinny tam się znaleźć.

Dla przykładu, jeśli sok jest marchwiowy, to raczej zrezygnuje z niego jeśli w składzie jest 70% marchwi, a reszta to jakieś wzmacniacze smaku, barwniki, masa konserwantów, czy cukier i jego substytuty.

Edit:

Czy czuje dyskomfort? Raczej nie, ale mam przeświadczenie, żeby lepiej nie spożywać tego za często. Jak wiadomo, wszystko z umiarem :)
    • Godzinę temu, kefru napisał:
      Czy czuje dyskomfort? Raczej nie, ale mam przeświadczenie, żeby lepiej nie spożywać tego za często. Jak wiadomo, wszystko z umiarem :)
      A no to jest chyba to, choć mnie najbardziej odstręczają produkty z nikłą zawartością mięsa.

Cukier... z tym jest wiele legend, ja nie mogę konsumować substytutów cukru, Acesulfam K i tym podobne.
      Sprzęty których używam:
      Główny | macOS Tahoe 26.3.1 | Mac Studio 2023 | Apple M2 Max | 32GB RAM | 1TB Apple Fabric |
      Mobilka | macOS Tahoe 26.3.1 | MacBook Pro 14" 2023 | Apple M2 Pro | 16GB RAM | 1TB Apple Fabric |
    • 6 godzin temu, Danloona napisał:
      Cukier... z tym jest wiele legend, ja nie mogę konsumować substytutów cukru, Acesulfam K i tym podobne.
      Zamienniki cukrów również nie są dla mnie. Choćby Coca Cola Zero, która słodzona jest aspartamem źle mi działa na szkliwo. Mam zawsze po wypiciu dyskomfort w postaci uczucia ścierania się zębów.

Tam gdzie jest to możliwe wybieram standardowy cukier.
    • W dniu 23.07.2025 o 19:54, kefru napisał:
      Zamienniki cukrów również nie są dla mnie. Choćby Coca Cola Zero, która słodzona jest aspartamem źle mi działa na szkliwo. Mam zawsze po wypiciu dyskomfort w postaci uczucia ścierania się zębów.
      A to dość ciekawe, nie spodziewałbym się takiej reakcji, pomijam fakt, że ja cały czas mam coś ze szkliwem.

Zastanawiam się jakie mogą być jeszcze inne ciekawe czynniki związanie z cukrami.
      Sprzęty których używam: