Który skrypt forum dyskusyjnego jest najbardziej SEO

Nasza strona używa cookies, kontynuując przeglądanie zgadzasz się z polityką cookies.

• Nowe

Zadałeś bardzo dobre pytanie, postaram się odpowiedzieć na bazie moich obserwacji jeśli chodzi o SEO, i który soft się najlepiej pozycjonuje.

Z płatnych kolejnością to:
      1. xenForo
      2. WoltLab Suite
      3. vBulletin
      4. Invision Community
      z darmówek:
      1. Discourse
      2. phpBB
      3. Flarum
      4. MyBB
      xenForo na ten moment ogólnie wygląda jakby się najlepiej pozycjonował, nie umiem wytłumaczyć technicznie dlaczego, ponieważ nie jestem SEOwcem, ale prawdopodobnie przez budowę SiteMap, które dla Google są jakieś wygodniejsze.

WoltLab Suite, tutaj podobnie jak z xenForo, dość dobrze się pozycjonuje, prawdopodobnie dlatego, że w prawidłowy sposób dostarcza znaczniki meta i obsadza prawidłowo strony.

vBulletin, fenomenu dlaczego to się tak dobrze pozycjonuje nie jestem w stanie zrozumieć, ale genialnie się pozycjonowało forum jak mieliśmy je lata temu na vBulletinie.

Invision Community pozycjonuje się z tego najgorzej, nie mam pojęcia jak to wygląda w wersji 5, za czasów wczesnej 4-ki była tragedia z pozycjonowaniem for opartych o IPS, my też sporo straciliśmy jeśli chodzi o SEO po konwersji na IPS.

Discourse z darmowych pozycjonuje się najlepiej, prawdopodobnie z tego samego powodu co WoltLab.

Choć prawda jest taka, że nie zależnie jakie oprogramowanie wybierzesz, nadal będzie to wymagało dużej ilości pracy aby się wypozycjonować z forum, a tym bardziej w dobie AI, gdzie teraz SEO naprawdę zaczyna być sztuką dla zuchwałych. Ale nie zaszkodzi próbować jak się trafi na odpowiednią niszę.
      Sprzęty których używam:
      Główny | macOS Tahoe 26.3.1 | Mac Studio 2023 | Apple M2 Max | 32GB RAM | 1TB Apple Fabric |
      Mobilka | macOS Tahoe 26.3.1 | MacBook Pro 14" 2023 | Apple M2 Pro | 16GB RAM | 1TB Apple Fabric |